"תן לאדם דג והוא ישבע ליום אחד. למד אותו לדוג והוא ישבע לכל חייו" (לאו טסו)

יום רביעי, 23 במרץ 2011

איזה מזל!?!?

"איזה מזל נאחס!", "אין לי מזל היום", "אם רק היה לי יותר מזל בחיים!", "היה לו מזל שזה הצליח"

כולנו מוצאים את עצמנו שומעים או אומרים מדי פעם משפטים מסוג אלה. כולנו גם מדברים על המזל ועל חלקו הכל כך משמעותי בחיינו וכן על השפעתו הרבה על התוצאות של כל אחד ואחת מאיתנו.


חלקנו מאמינים כי המזל של כל אדם קבוע מראש (יש מי שיש לו יותר ויש מי שיש לו פחות אם בכלל) וחלקנו מאמינים כי המזל הוא דבר טוב או רע שפוגש אותנו במקרה או שלא במקרה במהלך חיינו.

על פי הויקיפדיה, מזל הוא: "כינוי למאורעות המתרחשים באופן אקראי, מבלי שלאדם תהיה שליטה על התרחשותם."

כך או כך, נראה שרובנו מאמינים שהמזל הוא אינו עניין שתלוי בנו וכי אין יותר מדי מה לעשות איתו חוץ מאשר להשלים איתו ועם מה שהוא מכתיב לנו.

אך האם כך באמת הדברים? האם לא ניתן פשוט להתייחס להגדרת הויקיפדיה כהגדרתן של מה שאנחנו מכנים הנסיבות? כמה מהדברים שקורים לנו בחיינו מתרחשים באופן אקראי ואינם באמת בשליטתנו? התשובה: ה מ ו ן !!! אך האם ההתייחסות לכל מאורע כזה צריכה להיות כהתייחסות למזל?

ובכן, הרשו לי להציע לכם זווית ראייה נוספת על עניין המזל.

הפילוסוף סנקה אמר כי: "המזל הוא מה שקורה כשהמוכנות פוגשת הזדמנות". כלומר, מזל בא לידי ביטוי באמצעות כך שאדם היה מוכן לאפשרות מסויימת או להזדמנות מסויימת וכשהיא הופיעה בחייו, הוא ידע לזהות אותה ולהשתמש בה (ואז היינו קוראים לזה מזל טוב) או שלא היה מוכן ולא ידע לזהות אותה ולהשתמש בה (ואז היינו קוראים לזה חוסר מזל או אולי מזל רע).

על פי הגישה הזו, אנו יכולים להתייחס למזל כאל דבר שלגמרי תלוי בנו. המזל הוא מה שאנחנו נבחר לעשות עם הנסיבות והאפשרויות הקיימות. ככל שנהיה יותר ממוקדים במה שאנחנו באמת רוצים ובחיפושים אחר הדרכים להגיע לשם, כך נהיה יותר מודעים לאפשרויות ולהזדמנויות להגיע לשם. אדם "בר – מזל" הוא למעשה מי שמוכן להזדמנות מתוך כך שהוא מודע לעצמו ולרצונותיו ושמשכיל לזהות את ההזדמנות ולהשתמש בה.

נפוליאון היל כתב בהקשר זה, בספרו "חשוב והתעשר": "בהגיע ההזדמנות, היא הופיעה בצורה ובכיוון שונים מאלו שציפה להם. זהו אחד מתעלולי ההזדמנות. יש לה ההרגל הערמומי להתגנב מהדלת האחורית, ולעיתים
קרובות היא באה מחופשת לפורענות או למפלה זמנית. ייתכן וזו הסיבה שרבים אינם מבחינים בה."

על פי תפיסתי, כל אדם ואדם באשר הוא, נולד למרחב של אינסוף אפשרויות והזדמנויות להגשים את ייעודו בחיים. עבור כל אדם נמצאות האפשרויות וההזדמנויות הללו כל הזמן, בכל מקום, אך מעטים האנשים שמבחינים בהן. המזל הוא למעשה המוכנות שלנו לפגוש ולזהות את אותן ההזדמנויות ולהשתמש בהן.

להיות מוכן זה להיות מודע, להיות מוכן זה להיות בתדר הנכון של המחשבה על מה אני באמת רוצה בחיי!
אני מאמין כי אין אדם שאין לו מזל בחיים, יש אדם שלא מוכן להזדמנויות ולאפשרויות שקיימות בעבורו.

הנה הדרך החדשה שאני מציע לכם להתחיל ולהתייחס דרכה למונח מזל:
מוכנות
זוכה
להזדמנות
לפני מספר חודשים קראתי ספר מקסים בשם "סוד המזל הטוב". בספר זה מתואר סיפורם של שני חברי ילדות שנפגשים בפארק לאחר יותר מחמישים שנה שלא התראו. אחד החברים מספר לשני על סיפור – אגדה ששמע מסבו בהיותו ילד קטן שהשפיע רבות על חייו ותרם להצלחתו הרבה. הסיפור היה הסיפור על "סוד המזל הטוב" וכיצד כל אדם יכול ליצור לעצמו את המזל הטוב בחייו.

מוסר ההשכל העיקרי של הספר היה שיצירת המזל הטוב בחיים, כרוכה ביצירת התנאים ולכן זה תלוי רק בנו (יצירת התנאים = להיות מוכן). עוד אומר לנו הספר כי המזל הטוב יפקוד אותנו אם ניצור את התנאים לניצול ההזדמנות, אבל להזדמנות עצמה אין כל קשר למזל או ליד המקרה: היא קיימת תמיד.

שאלו את עצמכם:

האם אדם שזכה בלוטו הוא אדם שיש לו מזל? ומה אם הזכייה (סליחה על הביטוי) "דפקה" לו את החיים? (מחקרים רבים מראים כי אנשים שזכו בזכיות גדולות מצאו את עצמם זמן לא רב לאחר מכן מרוששים, מתוסכלים ובמצב הרבה יותר גרוע מאשר היו מלכתחילה)

האם זה שאני חליתי בסרטן לפני שש שנים אומר שהיה לי מזל רע? ומה אם המחלה הביאה אותי למקום שבו אני נמצא היום?

אני מאמין שהמסקנה העיקרית שתוכלו להגיע אליה כתוצאה מקריאת המאמר הזה היא שהמזל שלכם תלוי רק בכם! הנסיבות, ההזדמנויות והאפשרויות תמיד נמצאות כאן, אך מה שיקבע אם אתם ברי מזל זה רק מה שאתם תבחרו לעשות עימן!

ולסיום, הרשו לי להציע ציטוט נוסף שאני מאוד אוהב:" המזל נועד לאלה שחושבים שאינם יכולים לשנות דבר בחיים" 

מאחל לכם המון הצלחה והמון מזל טוב!

רז אוחנה


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה