"תן לאדם דג והוא ישבע ליום אחד. למד אותו לדוג והוא ישבע לכל חייו" (לאו טסו)

יום ראשון, 19 בספטמבר 2010

איך לעבור את תקופת החגים בשלום?

היי,
אני שמח ל"ארח" בבלוג את המאמר הבא של תמר דורון, הביולוגית ההוליסטית שלנו בנמלה. תוכלו לקרוא אודות תמר ופעילותה כאן.


תבלו!!!



ספטמבר הוא חודש מאד מיוחד עבורי, חודש של התחלות  חדשות – החודש בו התחתנתי, בו נולד אבי בני, בו נולד בני  יקירי, 3 חברות ותיקות, תפקידים חדשים ועוד ועוד, הכל בסימן של התחדשות לקראת השנה החדשה, אופטימיות וציפיה לבאות.

עם תחילת השנה מתחילה "תקופת החגים", בה רובנו מתארחים ומארחים ובעיקר אוכלים (יהודים, לא?).
בתקופה כזו של ריבוי ארוחות משפחתיות, קצת קשה לשמור על הרגלי התזונה שלנו, שלפעמים כרוכים במשמעת עצמית רבה ומושפעים מסדר היום שלנו.
כשאנחנו מתארחים, אנחנו "קהל שבוי" – הרי לא אנחנו בחרנו את התפריט ומרכיביו ולא נעים לא לאכול וגם מה לעשות – כשאוכל טעים מוגש לנו מול הפרצוף, יותר קשה לסרב.

אז להלן צרור עיצות איך לעבור את החגים בשלום, עם כמה כלים פשוטים ליישום:

הישתדלו לאכול בכמויות קטנות ולאט. הקשיבו לגוף שלכם ועיצרו קצת לפני השלב בו אתם "מתפוצצים". תאמינו לי, זה אפשרי. תיזכרו בתחושה הנוראה שהיתה לכם בשנה שעברה ונסו שהשנה זה יהיה אחרת.

שתו מים ולעסו היטב את האוכל לפני שאתם בולעים, עד שהוא יהיה במצב נוזלי. דבר זה יתרום לתחושת שובע עם כמויות מזון קטנות יותר – רווח נקי!

שתו יין אדום בזמן אכילת בשר: נוגדי החימצון שביין יפחיתו את חימצון הכולסטרול שיש בבשר, מה שיפחית משמעותית את הנזק לעורקים שלכם!

גם כשאנחנו מתארחים, אפשר לבחור מה נאכל מתוך המבחר שמוגש:
הימנעו מאוכל מטוגן.
השילוב הנכון ביותר, שיכביד פחות על הבטן וגם "יעלה" לכם פחות מבחינה קלורית, הוא בשר ועוף בשילוב עם ירקות, מבושלים וסלט. השילוב של בשר עם פחממות (כן, אני יודעת שאתם מתים על תפוחי אדמה – מי לא?) מאד מכביד על מערכת העיכול. כמו כן, כמה שננסה להדחיק זאת – הפחמימות הן הגורם המשמעותי ביותר להשמנה ולנזק מטבולי.
אם מאד קשה לכם בלי, אז תשתדלו לפחות לאכול רק "דגימות" של תפוחי אדמה או אורז, או וותרו על הבשר...

בנוסף לכללי התזונה הללו, יש לי עוד כמה עזרים טקטיים עבורכם:

  • פרוביוטיקה – אני לא  מפסיקה להתפעל ממה שחיידקים קטנים יכולים לעשות בשבילנו:
-          הם מייצרים עבורנו ויטמינים ואינזימים שחיוניים לתפקוד תקין של מערכת העיכול. מאד קריטי במיוחד בתקופה של שינויים קיצוניים בהרגלי התזונה שלנו.
-          הם מתחרים בחיידקים ה"רעים" ומונעים מהם לגרום למחלות.
-          הם מחזקים את מערכת החיסון שלנו.
נטילה קבועה של חיידקים פרוביוטיים, בכמות של לפחות 10 ביליון ליום (תבדקו בבית הטבע כמה מכילה כל כמוסה לפני שאתם קונים), תעזור למניעה של תופעות כמו נפיחות, גזים, עצירות או שלשול.
תתחילו כבר היום!

  • כורכומין – הרכיב הפעיל בצמח הכורכום. זהו נוגד חמצון חזק, אבל בנוסף יש לו פעולות מבורכות למערכת העיכול, טיפול בכאבי בטן והקלה על גזים ונפיחות.

  • אינזימי עיכול – קונים אותם בצורת כמוסות בבית הטבע. אלו אינזימים שאמורים להיות לנו באופן טבעי בגוף, אשר תפקידם לעמול לאחר הארוחה, לפרק את המזון שאכלנו לחלקיקים קטנטנים, כדי שייספגו מהמעיים למערכת הדם ומשם לכל  מקום שצריך בגוף.
כשאנחנו מפגיזים את הגוף שלנו בכמויות מזון גדולות בבת אחת, הוא לא מצליח להתמודד וזקוק לכל עזרה אפשרית. נטילה של אינזימי עיכול תזרז את עיכול האוכל שאכלתם.
ככל שהאוכל שאכלתם בארוחת החג יתעכל מהר יותר, תחושת הכבדות תעבור מהר יותר, או יותר עדיף, לא תהיה בכלל.

צמחים נוספים שיכולים לעזור הם שומר, קמומיל וזנגביל (ג'ינג'ר).
אפשר ליטול אותם בצורת כמוסות שקונים בבית טבע, או בצורת תה. את הזנגביל ניתן לקנות בצורת השורש שלו, לחתוך חתיכות ממנו להוסיף לתה או למים רותחים, למי שמעדיף.

ולסיום, גם בחגים חשוב להתייחס לגוף שלנו בכבוד – הוא יאהב אתכם בחזרה!

ואחרי הכל, הרמב"ם הוא זה שאמר את המילים הכלכך נכונות וחשובות:
"כאשר כל הבא אל קרבו הוא בריא ונקי וכאשר כל היוצא מקרבו הוא סדיר וסביר אזי, כל המצוי בין הכניסה ליציאה יהיה פטור ממחלה".
כלומר, אם נדאג לאכול אוכל בריא, נקפיד שהוא לא יהיה יותר מידי זמן במערכת העיכול שלנו (זוכרים מה קורה לאוכל בפח האשפה כשאנחנו שוכחים להוריד את הזבל?), אז נמנע את רוב התחלואים.

בסופו של היום, אנחנו מה שאנחנו אוכלים, והדרך הטובה ביותר לטפל במחלה היא למנוע אותה.

שנה טובה וחגים שמחים ובריאים!

תמר

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה